Translate

10 Οκτωβρίου 2019

Βαμμα Πρόπολης



Βαμμα Πρόπολης 


Το Βαμμα Πρόπολης (Propolis Tincture) προέρχεται από την επεξεργασία της Πρόπολης, της ρητινώδους ουσίας με την οποία οι μέλισσες στεγανοποιούν, θωρακίζουν και απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης. Πρόκειται για μία
ουσία που περιέχει αναρίθμητα συστατικά αλλά κυρίως αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια, και γύρη. Είναι γνωστό πως η Πρόπολη διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό στη παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρόπολη συχνά αναφέρεται και ως "αντιβιοτικό της φύσης".

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες για τα αποτελέσματα της Προπολης πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση και η τοπική χρήση Πρόπολης μπορεί να επιδράσει θετικά σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό παθήσεων. Φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις περιπτώσεις των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας (ουλίτιδα, στοματίτιδα κ.ο.κ.), των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των ελκών του στομάχου, της γρίπης και των κρυολογημάτων, της ωτίτιδας και γενικότερα των μυκητιάσεων και των ιώσεων.
ΑΝΤΙΙΟΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η δράση της πρόπολης κατά των ιών είναι επίσης πολύ σημαντική, και τα φλαβονοειδή που περιέχει είναι επίσης υπεύθυνα γ’ αυτήν. Η δράση της κατά των ιών του τύπου έρπη, και των αδενο-ιών έχει πλήρως επεξηγηθεί. Άλλα συστατικά, όπως οι εστέρες και το καφεϊκό οξύ εμπλέκονται στη δράση της πρόπολης ενάντια σους ιούς. Τέλος η πρόπολη δρα προφυλακτικά στη γρίπη, ηπατίτιδα Β και έρπη ζωστήρα.
ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Στη δερματολογία και στην κοσμητολογία εξασφαλίζει τη λάμψη και την στιλπνότητα του δέρματος μειώνοντας τα candida και microsporum. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγάλο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκήτων και των βακτηρίων.
 ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη επιτυγχάνει την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών κυρίως χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική δράση της πρόπολης στους ιστούς που έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ακόμη, η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης χάρη στα φλαβονοειδή δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.
 ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Οι αναισθητικές ιδιότητες της οφείλονται στα πτητικά της έλαια (αιθέρια έλαια) και συνιστάται για τοπική αναισθητική δράση (π.χ. τσιμπήματα εντόμων). ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ - Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των παρασίτων όπως τριχομονάδα, τριπανόσωμα κλπ. Η δράση αυτή οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτείνης τους.
ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΝΟΔΗΣ ΔΡΑΣΗ - Μια πιθανή εξήγηση της δράσης αυτής της πρόπολης είναι η αναστολή της σύνθεσης της προσταγλανδίνης, που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της φλεγμονής.
Γενικά η Πρόπολη θεωρείται από πολλούς, ως μία πραγματικά "θαυματουργή" ουσία η οποία συμβάλει στη "θωράκιση" του οργανισμού.

Το βάμμα Πρόπολης είναι πολύ δραστικό και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 0,25-0,50ml (περίπου 5-10 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου