Ιτιά (Salix alba)
Όλα τα είδη έχουν στενά φύλλα που εναλλάσσονται, τα άνθη τους είναι αιωρούμενες ταξιανθίες και τα σπόρια τους έχουν μακριές μεταξωτές τρίχες.
Μεταξύ των διαφόρων ειδών του γένους παρατηρείται φυσικός υβριδισμός και έτσι τα είδη της ιτιάς πολλαπλασιάζονται.
Ο φλοιός της ιτιάς χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ από το φλοιό ορισμένων ειδών εξάγεται μία ουσία που ονομάζεται γλυκοζίτης σαλικίνη και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
Η ξυλεία των ειδών της ιτιάς δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική όμως από το είδος άλμπα κάλβα κατασκευάζονται τα μπαστούνια του κρίκετ.
Στην Ελλάδα βρίσκονται 10 είδη και είναι αυτοφυή. Το κυριότερο και πιο κοινό είδος είναι η λευκή ιτιά (Salix alba). Την ονομασία της την οφείλει στις λευκές αποχρώσεις του κορμού της.
Το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα.
Ανθίζει ανάλογα με το υψόμετρο από τον Φεβρουάριο μέχρι και άρχές Μαίου.
Τα άνθη είναι όρθια κατά ιούλους, μικρά και κίτρινα, ενώ τα αρσενικά άνθη είναι χωριστά από τα θηλυκά, δηλαδή σε διαφορετικό δέντρο.
Είναι από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά, διότι νωρίς την άνοιξη δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη χρώματος κίτρινου σκούρο, βοηθώντας την ανάπτυξη των σμηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου