Translate

27 Οκτωβρίου 2012

30 σφίγγες εναντίον 30.000 μελισσών




Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

30 σφίγγες εναντίον 30.000 μελισσών


Δεκάδες χιλιάδες νεκρές μέλισσες, εκατοντάδες ακόμα πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης, ανίσχυρες να προστατεύσουν τα παιδιά τους.



Αυτές οι τρομαχτικές και συναρπαστικές σκηνές είναι αποσπάσματα από μια τρίωρη μάχη μεταξύ 30 γιγαντιαίων ιαπωνικών σφιγγών και 30.000 ευρωπαϊκών μελισσών.




Το βίντεο αυτό προέρχεται από ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic με την ονομασία «Hornets from Hell» και δείχνει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην φωλιά των μελισσών ώστε οι σφίγγες να μπορέσουν να πάρουν τις προνύμφες.



Η μαζική αυτή σφαγή πιθανόν γίνεται διότι οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν μεγάλωσαν με από ιαπωνικές σφίγγες τριγύρω τους και έτσι δεν έχουν αναπτύξει καμία άμυνα εναντίων τους.

 













Η Vespa Velutina – το λατινικό όνομα της σφίγγας – θεωρείται ότι εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 2004 μετά από μεταφορά φυτών από την Κίνα.



Στην Ασία, οι μέλισσες έχουν μάθει να περικυκλώνουν τον εισβολέα και χτυπώντας τα φτερά τους να του προκαλούν υπερθέρμανση και να πεθαίνει. Αλλά οι ευρωπαϊκές μέλισσες δεν είχαν αρκετό χρόνο να εξελιχθούν και να υιοθετήσουν μια αποτελεσματική τακτική.



Οι σφίγγες ξεκινάνε την επίθεση τους μπροστά από την κυψέλη, επιλέγοντας μέλισσες τις οποίες αποκεφαλίζουν και τους κόβουν τα φτερά και τα πόδια. Έπειτα μασάνε την σάρκα των θυμάτων τους μετατρέποντας την σε ένα κολλώδες υγρό με το οποίο τρέφουν τους απογόνους τους.



Συγκεντρωμένες στην σφαγή και με τα τσιμπήματα των μελισσών να μην είναι αρκετά ισχυρά για να τις πληγώσουν, οι σφίγγες σκοτώνουν γύρω στις 40 μέλισσες το λεπτό.



Μετά την σφαγή, οι σφίγγες ανταλλάσουν υγρά μεταξύ τους για να ενισχύσουν την ενέργεια τους.







Η ιαπωνική σφίγγα είναι τέσσερις φορές το μέγεθος της μέλισσας και το τσίμπημα της συγκρίνεται με ένα νύχι που καρφώνεται με σφυρί στο δέρμα ενός ανθρώπου. Μπορούν να πετάξουν συνεχόμενα μέχρι 60 μίλια με ταχύτητα γύρω στα 25μίλια/ώρα.



Το τσίμπημα της μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τον άνθρωπο, αλλά όπως και το τσίμπημα της μέλισσας, μπορεί να σκοτώσει κάποιον μόνο εάν το θύμα έχει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.



Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των επιθέσεων των σφιγγών είναι ότι ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται κατακόρυφα και μαζί με αυτό μειώνεται και η παραγωγή του μελιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου